Sunday, April 26, 2009

b0ikot ke x ?

cunfius t0i aku psl status kfc nie.. dh bpe bulan aku p0sa kfc neh
so pg ni aku surf psl status nyew
ni yg aku dpt (korunk klik jew perkataan2 kaler ijo 2):


maj0riti blog yg aku bkk d0k state Kate2 Pihak KFC Holding(M) nie:

"Tujuan email ni adalah untuk memberi penjelasan mengenai boikot KFC. banyak orang dah tanya pada saya mengenai KFC.dan ada juga yang sms kata "baik ko berenti keja ngan KFC.ko dok bunuh orang palestin"... .dah banyak sms yang saya dapat...daripada kawan2 sekolah, universiti dan segenap lapisan masyarakat.
Untuk pengetuahuan semua, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik Kulim (M) Bhd. Kulim ini pula adalah anak syarikat Johor Corporation. siapa yang tidak tahu sila cari mengenai johor corporation. oleh itu, KFC Holdings (M) Bhd adalah milik malaysia. tiada sebarang keuntungan yang diberikan kepada US mahupun Israel. KFC hanya menggunakan nama. KFC malaysia hanya membayar yuran penggunaan nama sahaja.
akan tetapi, setelah KFC menjadi anak syarikat Johor Corporation, pengerusinya sedang berusaha untuk membeli KFC di US. ini adalah usaha yang sangat murni. Tan Sri Ali Hashim adalah pengerusinya yang memang mempunyai idea bisnes yang bernas. selain itu juga, dibawah KFC Holdings (M) Bhd terdapat anak syarikat iaitu :

Pizza Hut
Kedai Ayamas
RasaMas Restaurant
Ayamas Food Corporation Sdn Bhd
Region Food Industries (Sos life)
bakery ( untuk garlic bread & roti2 di KFC)

tenaga kerja untuk semua syarikat ini adalah majoriti melayu islam.oleh itu, bayangkan lah jika masyarakat memboikot KFC apa akan terjadi kepada orang islam malaysia?oleh itu fikir2 kan lah apa yang saya katakan ini. diharap dapat memberi penjelasan kepada sahabat2 dan sesiapa sahaja.sama- sama kita membangunkan ekonomi orang islam.inilah dinamakan Jihad Bisnes.
sekian.

Muhamad Ammar Abdullah
Halal AuditExecutive
KFCHoldings(M)Bhd"

------------------------------------------------------------------------------------------------

tp,,, aku tertarik ngn komen2 psl isu neh
aku copykn komen2 2 kat cni:

kate2 sumber yg komen dari kenyataan diatas:
aku bkn nk ckp psl tuh
tp aku nk btaw, KFC nih kpale die Amerika
KFC Holdings hanyelah kompeni yg memegang KFC dan anak2 syrktnye kat Malaysia nih
keuntungan tetap disalurkan kpd KFC kepala kat US tuh
yg bg msg nih sememangnye dah sgt2 terdesak, sbb takut hilang pekerjaan
cube la korang pk, kalu korang tubuhkan syarikat, bukak syarikat tu kat oversea
msti keuntungan syarikat kat oversea tuh tetap dpt kat korang gak kan?
tpu la kalu duit sume tu xdpt kat kepala
da dpt kat kepala KFC tuh, kepala tu bg plak kat US govt. US govt bwt duit tu tuk bli peluru, snjata tuk bunuh org Islam kat Palestin
lg 1, yg die kate nak beli KFC tuh, jgnla mudah sgt prcaye
nk beli KFC?
KFC tu worldwide brand
KFC ade kat lebih 75 buah negara
nk beli, hargenye berbilion2 USD
kamon la, nak tpu agak2 ar
aku tertarik dgn kenyataan mamat nih
"KFC Holdings adalah milik Malaysia"
hoi
da nama Kentucky, msti la Amerika punye
hadoi
aku nak tegelak pun ade
nak jadi milik Malaysia, tuka dlu Kentucky tu kpd Pahang ke, Kelantan ke, Terengganu ke, Selangor ke...
pape pun, aku mmg x setuju ngn kenyataan mamat nih
sesape yg rse stuju, ko bangkang ar aku
aku x kesah
HMM... CMNI LA,KLO KORG NK GADO2 PSL KFC KE PEBENDE KE, KORG G DPTKN MAKLUMAT DETAIL PSL KFC.. KORG CRI KTMANE DUIT HASIL KFC DISALURKAN.. tgk annual report ke..wokeh?(org y menyebelahi sesape)... tetapi setahu aku kfc ke, macdonald ke, pebende ke semua nye berbentuk MLM...org atas y akan dpt utg..btl x?

komen lg:
pendapt aku la kan...
aku sokong yg bagi komen tu...yela...
KFC nie satu francais....dah tentu ader franciasi n franciasor ner....
so kepala nie adalah franciasor n kat Mlysia nie adalh franciasi(kalu tak silap aku la..kalu slh pun teblik jer)
so franciasi nie akan bayar amount tuk franciasor...ader la baper yg telah dittap kan...
so mustahil dye kate tak baya tuk org atas...
abis watper syrtkt US tu bagi bukak KFC kalu dye tak dpt utung??korg pikir la sendiri ek....
lagi satu pasal nak beli KFC...masuk akal ker/??
mmng la boley...tunggu ko jadi billonair la dulu..bkn jadi millonair....
owg paling kayakat m'sia skunk nie pun aku rase tak mampu kowt nak beli...
kalu ko nak beli KFC aku cabar ko beli name brand dulu la....
tu pun tak mmpu lagi kowt..nie lak nak beli KFC...adoi...
sendri pikir n selamat beramal.....


----------------------------------------------------------------------------------------------

ni plak maklumat Tan Sri Dato' Muhammad Ali hashim:

Tan Sri Dato’ Muhammad Ali Hashim, aged 62, a Malaysian, is a Non-Independent Non Executive Chairman of JLand. Tan Sri was appointed to the Board on 1 January 2006.

Tan Sri is the President and Chief Executive of Johor Corporation (JCorp), the ultimate holding corporation of JLand, since January 1982. He graduated from the University of Malaya with a Bachelor of Economics (Honours) degree in 1969 and participated in the Senior Executive Programme, Stanford University, USA in 1985. Tan Sri was conferred the Honorary Doctorate of Management by Universiti Teknologi Malaysia (UTM) on 19 August 2000; Honorary Doctorate in Entrepreneurship by Universiti Teknologi Mara (UiTM) on 24 May2007; and Honorary Doctorate in Technology Management by Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) on 2 September 2007 and was awarded the prestigious Maal Hijrah 1428H Appreciation Award by Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong on 20 January 2007.

Tan Sri’s tenacity, business acumen and entrepreneurial leadership has enabled JCorp to grow into one of Malaysia’s leading conglomerates with more than 250 companies, 8 of which are listed on Bursa Malaysia Securities Berhad and another on the London Stock Exchange. This highly diversified Group offers meaningful career opportunities to more than 50,000 employees.
As CEO of JCorp Group, Tan Sri had also successfully steered the Group through extreme business challenges, especially when the JCorp Group was hard hit by the 1997 Asian Crisis. In 2006-2007, JCorp through Kulim (Malaysia) Berhad had also successfully acquired two PLC’s namely QSR Brands Bhd and KFC Holdings (Malaysia) Berhad, overcoming a protracted hostile challenge. This had led to the exercise becoming one of Malaysian landmark corporate acquisitions.

JCorp has also successfully managed Malaysia’s one and only ‘market-driven’ local authority, namely the Pasir Gudang Local Authority (PGLA). JCorp was the single most important agency responsible for Pasir Gudang’s development into one of Malaysia’s vibrant and dynamics industrial townships. PGLA made history by becoming the first business-driven Local Authority in Malaysia to issue a Mudharabah Bond rated triple ‘A’ by Ratings Agency Malaysia (RAM).

Tan Sri sits as Chairman of Kulim (Malaysia) Berhad, KPJ Healthcare Berhad, QSR Brands Bhd, KFC Holdings (Malaysia) Bhd and Sindora Berhad which are JCorp’s subsidiaries listed on the Main Board of the Bursa Malaysia Securities Berhad. Tan Sri also sits as Chairman of Damansara Realty Berhad, an associate company of JCorp listed on the Main Board of the Bursa Malaysia Securities Berhad.

Tan Sri is also active as a Council Member of Malaysian Industrial Development Authority (MIDA), President of the Johor Football Association, President of the Malaysian Kite Council, Vice President of the Malaysian Islamic Chamber of Commerce (MICC), Chairman of the MICC Corporate Bureau and Chairman of Kumpulan Waqaf An-Nur Berhad, an Islamic endowment institution that spearheads JCorp Group’s CSR programs, including the unique Corporate Waqaf Concept initiated by JCorp. He is the Chairman of Damansara REIT Managers Sdn Bhd and also the Chairman and/or Director of several other companies within the JCorp Group.

Tan Sri Dato’ Muhammad Ali has written several books on business and management entitled ‘Membujur Lalu ...’ in 1996, ‘Bisnes Satu Cabang Jihad’ in 2003 and ‘Pengisian Agenda Ekonomi Di Bawah Konsep Islam Hadhari: Menjadikan Bisnes Satu Cabang Jihad’ in 2004. The book ‘Bisnes Satu Cabang Jihad’ has been translated into Bahasa Indonesia.


--------------------------------------------------------------------------------------------

kesimpulan nyer aku still cunfius..
mkn radix fried chiken jew r cm gni


~end~

5 comments:

enchik' ijat said...

radix fried ciken?
kt mane ade?
sedap?

ada.m0khtar said...

kt aloq setaq, kt sg petani..
menu sm cm kfc
organic r rs nyew..
sedap jew

Donut said...

ooo..radix fried chicken
kat paka pon ade..
pi tanye mr.blind...
huhuhu~dekat je ngan umah die

ada.m0khtar said...

ooooooo...

enchik' ijat said...

ooo....
nnt nk try gk r mkn radix fried ciken...
en. donut, bolehkan anda bwk sy g kn???
ha3....