Tuesday, November 17, 2009

petua rawat senggugut

petua tradisional nenek moyang aku bagi ni ; selamat mencuba ;)

tumbuk segengam halia sampai lumat. masukkan halia yang dah lumat tu dalam segelas air suam. tunggu sampai halia tu mendap. minum air tadi. InsyaAllah period pain tu akan hilang.

selain dari tu try guna daun betik. tumbuk segengam daun betik sampai lumat gak. then minum air daun betik tu setiap pagi, tiga hari dalam sebulan.

kalau payah nak dapat daun betik cuba yang ni pulak ye. ambil tiga ulas bawang putih. potong nipis-nipis. then ambil beberapa biji lada hitam tumbuk sampai lumat. dalam 4 or 5 biji cukup la. campur bawang putih and lada hitam tu dalam air panas. minum setiap malam.


** sentiasa selawat sebelum minum air-air tu ye!



aku tak pernah la pulak kena period pain ni sampai tahap berguling-guling, muntah-muntah, tak leh nak bangun langsung. Alhamdulillah aku sentiasa ok je. setakat sakit sikit-sikit tu normal la kan. tapi aku selalu je tengok member2 sakit cam gini. gayanya mmg azab. sampai kena pergi klinik. siap dapat injection lagi. huhuhu.. CUAK!! cuba la petua-petua nenek moyang tu ye. mana tau berkesan. jangan lupa selawat dulu sebelum minum ye. pape pun kena disertakan dengan tawakal kepada Allah swt ;)

7 comments:

suezensuzanna said...

me during period..senggugut..mmg mcm nk mati lah kan..wuhuu....

thanks for the info!..petua aku plak..lompat2...

♥chentaMAYA™ said...

betoi ke nie?
hee~

ada.m0khtar said...

cuba la.. mana tau berkesan. ;)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

petua yg baik buat teman hawa...

ada.m0khtar said...

hehehe.. meniti hari pun kena amik perhatian gak tau.. nnt leh bgtau ur gf ;)

cik purple said...

kalo tak suke halia camane plak?benci halia..uwwweeeekkkkk!!!!

Puan Julia / En Irwan said...

Salam ukhwah.. mohon share petua tu ye.. insyaAllah bermanafaat..