Saturday, October 3, 2009

laskar pelangi





cerita ni memang wajib tengok.. tersentuh jiwa raga aku bila melayan cerita ni
cerita ni dah lama pun, tp aku ni je yang baru tengok
aku rekemen cerita ni kat korang
t'utamanya kepada cekgu2 & bakal2 cekgu



cerita ni adaptasi dari novel
kisah persahabatan kanak-kanak yang berjuang untuk pergi ke sekolah. ikal, mahar, lintang, kucai, syahdan, a kiong, borek, harun, trapani dan sahara.. masing-masing ada keunikan tersendiri.
sekolah islam yang sangat2 uzur, tp still dipertahankan oleh 2 orang guru
menanti masa untuk ditutup je
kedatangan 10 orang kanak-kanak tu menyelamatkan sekolah tersebut.



antara part yang memang killer dalam cerita ni pasal
lintang, anak nelayan yang tinggal jauh giler dari sekolah
sanggup berulang-alik setiap hari ke sekolah dgn basikal tua
kene tunggu buaya masuk ke sungai dulu baru dapat pergi ke sekolah
tp tetap b'semangat
boleh jadi genius matematik
tp t'paksa melupakan hasrat nak sambung belajar sebab kene pikul tanggungjawab
sbgai ketua keluarga



pendek & panjang kata, korang tengok la sendiri
click kat sini kalau nak download


3 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tak mau...
ganyang indonesia...

Niijiusan said...

kalau letak kat youtube, mesti bley tengok ramai malaysian n indonesian gado2 kutuk2 maki hamun dalam comment...

ada.m0khtar said...

lupa kn kejap sgla p'sengketaan
juz hayati cerita ni je
menyentuh jiwa beb
b'tmbh smgt aku nk jadi cekgu...
uhuhu