Sunday, February 22, 2009

mEsEJ kEcIntaaN


indahkah alam kiter???


spnjg 4ari3mlm aku b'camping unt0k membina insan ku sbgai se0rang guru yg akan mendIdIk anak bangsa ku kt Pantai Tel0k Gorek, mErsIng aku dpt 1 kesEdaran [byk sebenar nye... [tp aku stess kn 1 jer r kt cni... nnt ada ms aku stress kn p0int kesedaran yg len plak] iai2 mengenaI cintai alam
sEkitar... ruGi klu keIndahan cIptaan Allah SWT ni kLu kita x jga.

sms smpai jer kt t0wn mErsIng, aku dh terUja dok usha laUt.. cUn toi.. gEram jer rs nk tErj0n dr bus bUruk yg wat aku gIler2 b'peLuh sluruh bdn aku yg c0mel ni.. smpai jEr kt camp site kt rEs0rt pntai Tel0k Gorek.... warrgggghhhh suker nyer aku... h00000rEEEEy... campIng kt pntaiii.... khemah ngdap laUT 2.. tEruja beb!!!!.. lma gILer aku x mndi lauT...wlUp0n umh aku
p0n kt pntai gak, tp MURNI BEACH 2 mmg pergghhh sEngal klu tba2 pi mndi kt c2.. SELUTTT!!!, tp klu ada sapa nk wat rwatan kulit, owrite k0t.. hahaha... last aku mndi laut ms g pulau tIoman.. mmg masYuk r sn00rkeLing, sIap leh b'kenalan ngn NEMO... hehehe... sEc0nd last aku mndi kt pntai pa ntah nm nyer... kt MELaka.. aRea tnjUng Bidara.. ms 2 x kEc0h lg isu khinzIR [gUna bhsa yg supan ckit... jp g kt aku m'carUt lak] tp klu skrun pi lg kt c2, xmau r aku mndi... x sngguP...


indahnyer ciptaan ALLAH SWT... ntah2 dpt x cucu cicit piut aku tgk ni biler aku dh b'gelar mak t0k @ t0k nek nnt...


angIn pntai mmg beshhh..t'buai2 jer nk td0q.. kne lak mlm fIrst aku kne sEntri kui 3am smPai 4.30am...huhhhh!!! gIler pyah nk bg0n.. tp xpa, sbb knE sEntri r, aku b'SEmangatb'qiamullai...arI ke2, ktorunk b'kEmbara[jUngle tracKing r].. laLuan nyer m'daki bUkit & menYUsuri pntai...lalUan bukIt bg aku xda rm'cbr sgt.. sUam2 kUKU kaki jer r cabaran nyER.. tp lalUan spanjg PanTaI mmg agak m'cbr keWibawaan aku.. mn x nyER, PANAS TERIKKKK wooo... huh!!! dh r st0k air x ckup.. adusss.. itam LEgam aku nih... jaUh dak b'jalan..


we all b'suka ria dpt b'mandi manda.. ni ms we all ngn blajar nk t'balik kn kayak.
pic ni k0k ct yg amik...
kamera kalis air, kalis pilu, kalis rindu


dr knan, cik nahar, nas, aku yg sumel & tarzen.. suker nyer kami.. lalala~


b'baLIk pd isU asal aku.. spnjg laLuan menyUsuri pntai, aku mEndaPati sampah sarap jER spanjg pntai.. mmg semak + rImas + sesak + meluat + sakit hati&jaNtUng&mata melihat situasi nih.. mcm2 aku jmp.. selipar, kasut, botol air, botol kicap, botol arak, [kaki botol je x smpat jmpa] kasut, raga, pampers bdk, ntah pape jer r lg.. huh!!! x sgka aku spnjang pntai yg bereka bentuK yg sgt2 cantek buleh dik0tori cm g2.. pntai kt tmpt aku b'camPIng 2 eLOk lak...gaknyer sbb c2 tmpt prIvate kot, so phak rEs0rt jga r..


neh ha smpah sarap yg menyesak kn pemikiran + pemandangan aku...
adusssss!!!!!!


ku b'latarbelakang sampah sarap yg dilakukan oleh sampah masyarakat.. aku p0n
asal aku pi seny0m dlm pic nih.. adakah di sbb kn keterujaan aku unt0k berada di dlm gmbaq..
huuhuhu

mmg sEdih r tgk siTuasi cm g2.. syg t0i ciptaan yg sugg0h indah di sia2kn cm g2.. pa nk jd r ngn msyarakat kt ni kn.. sapa nyer keje nk bUang2 smpah cm g2 klu bkn mnusIa.. xkn m0nyEt xp0n haRimau plak kn... x g skOlah pa depa nih.. xsygkn alam SEkitar toi..depa xtau K0t kpentingan alam ni..

pndai ker monyet neh buang sampah??? pembuat onar kah???


meh aku list kn sEcara bodo2 pa kpEentingan alam sEkitar neh;
1. sbgai pUnca pendptan kpd ngra, klu pntai kita lawa cmfrm2 jd tarIkan graVIti kpd plancong
2. kcihaTan manusIa t'jamIn.. air x t'cemar.. nyamUk penjahat xdapt m'bIak.., 0z0n p0n x m'nipih
3.bkLan oksigEn p0n cuk0p, udara sEgar jer.. brU jer mInda jd ceRgas... bUleh reduce stressssss
4. ek0sIstem stabIL... so habitat laUt & daraT teRpeLihara.. xdak r kes nElayan xdpt cri mkn, laUT t'cEmar..pas2 haKIsan p0n x b'laku.. ikan2 p0n x t'pUpus..s0, siraTan mkanan buleh b'lansUng ngn jaya nyer...

atas dasaR b'kesEdaran t'dapat all th0se things, maka we all p0n melakukan kHidmat masyarakt ngn b'Gutung ruy0ng m'bErsihkn & menGUtip smpah saraP yg JIJIK mata memndang 2...bErkat hsL tnga 80 mkhLUK yg b'jiwa cekgu ni, bYk gak r hasIL smpah sarap yg we all dpt.. hrP2 msyarakaT kg aRea2 c2 yg mElihat usaha we all 2 dpt gak r kEsedaran..

ms mLm keBudayaan[mlm last aku kt c2] gr0up aku b'sepakat wat sh0w b'temakn cIntai Alam kita.. kt0rg wat sketsa ttng kpEntingn alam kpd manusia2 yg jaHIL xtau b'sYukur ngn cIptaan Yang Esa.. then we all sElitkn nyanyIan lagu Zainal Abidin, HIJAU.. mmg mEanIngfUl r lgu 2..sm2 r kt hayati...

zainal abidin-hijau

bumi yg tiada rimba
seumpama hamba
dia dicemar manusia
yg jahil ketawa

bumi yg tiada udara
bagaikan tiada nyawa
pasti hilang suatu hari
tnpa disedari

bumi tnpa lautan
akan kehausan
pasti lambat laun hilang
duniaku yg malang

dewasa ini kita sering merayakan
kejayaan yg akhirnya membinasakan
apalah gunanya kematangan fikiran
bila dijiwa kita masih lagi muda & mentah
kulihat hijau

bumi yg kian pudar
siapa yg melihat
dikala kita t'sedar
mungkinkah t'lewat

korupsi, oppressi, obsessi diri
polussi, depressi di bumi kini

ooo... anok2
tok leh meghaso mandi laok
bersaing main ghama2

ale lo ni tuo umornyo berjuto
koto usoho jauh ke daghi malopetako

oz0n lo ni koho nipih nak2 aghi
keno make asak hok biso, weh
pase maknusio
seghemo bendo2 di dunio
tok leh tahe
sapa bilo2


almaKlum r, nk jadi cikgu jd aku b'tEkad akn mewUjudkan kesedaran sivik ni kt sTudent2 aku nnt.. sIap r aku b'syarah kt bdk ms prakticum nnt.. hahaha... ready r korunk than tlinga dgr ceramah mencIntai alam seKitar dr cekgu ada ni nnt yer murId2 ku syg...


dgn b'bekalkn srmai 80 org jentera yg b'hati mulia.. we all p0n membuat bakti r kpd msyarakat, alam skitar & sbgai nyer yg b'kaitan... aktiviti khIdmat msyarakat cm gni mmg buleh menyEmai sIfat murnI dlm dri.. s0, REnung2 kn & slamat b'amaLLLL....




2 comments:

Dreamer said...

fuiyyoohhhh~ pencinta alam jugak erk ko ni shida..anyway, congrats dengan laporan BIG ni dan inisiatif serta keperihatinan tentang alam sekitar...yoshhhhhh~

a.d.a said...

hahahaha...
x t'thn beb mta aku sakit ari2..